BLOG
PIĄTKA CATERING

Koktajle wspierające odchudzanie - co pić, żeby schudnąć? Kilka prostych przepisów dla każdego!

 
 
Koktajle mogą wspomagać proces odchudzania. Warto zadbać, aby były one niskokaloryczne, bogate w błonnik i witaminy. To świetny sposób na wzbogacenie diety o odżywczy posiłek. Dzięki sporej ilości błonnika koktajle genialnie wpływają na metabolizm, co przyspiesza chudnięcie.  
 

3 podstawowe zasady komponowania koktajli odchudzających 

 
Robiąc koktajl dodaj napój roślinny – może to być mleko migdałowe, mleko kokosowe, napój sojowy itp. Warto dodawać napój i wodę w proporcjach pół na pół. Dzięki temu koktajl będzie bardziej odżywczy i będzie zawierał mniej kalorii. Kupując napoje roślinne należy zwrócić uwagę, aby nie zawierały w składzie cukru. 
Podstawą koktajlu warzywa - tworząc koktajle odchudzające warto dodawać do nich warzywa np: szpinak, brokuły, jarmuż, marchewka, seler naciowy. Dzięki temu koktajl będzie posiadał więcej wartości odżywczych jak również objętościowo będzie go więcej.
Owocem mogą być jedynym słodzikiem - należy zrezygnować z miodu czy innego słodziwa np. syropu klonowego, daktyli suszonych. Aby koktajl był słodki można dodać do niego owoce np. banany, brzoskwinie, nektrynki. 

 

Kilka przepisów na odżywcze i niskokaloryczne smoothie 

 
Żółty koktajl odchudzający na bazie ananasa
 
Ananas składa się w 86% z wody zatem po zblendowaniu otrzymamy płynny koktajl. Jest również bogaty w potas, magnez, kwas foliowy i witaminę A. Natomiast migdały znajdujące się w mleku migdałowym są źródłem jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.Mleko migdałowe to też świetne źródło błonnika i witaminy E. 
 
Składniki:
  • pół szklanki świeżego ananasa
  • pół szklanki niesłodzonego mleka migdałowego
  • pół szklanki jogurtu
  • 1 łyżeczka siemienia lnianego
  • lód
 
Wszystkie składniki ze sobą zblendować. 
 
Zielony koktajl odchudzający ze szpinakiem
Świetnym pomysłem jest dodanie do koktajlu awokado, które spowoduje, że koktajl będzie miał kremową konsystencję. Ponadto awokado wzbogaci go w tłuszcze jednonienasycone, potas, magnez, kwas foliowy oraz witamin C i E.
 
Składniki:
  • 2 szklanki liści szpinaku
  • 1 gruszka
  • 10 zielonych winogron
  • 1/4 awokado
  • pół szklanki jogurtu naturalnego
  • pół szklanki wody
  • sok z połowy cytryny
 
Wszystkie składniki ze sobą zblendować. 
 
Koktajl odchudzający z brokułem
Brokuły są być świetnym składnikiem koktajli odchudzających dlatego , że zawierają dużo błonnika i mają mało kalorii (34 kcal na 100 g). Przed dodaniem go do koktajlu trzeba przez chwilę go gotować, najlepiej na parze. Wówczas brokuł będzie łatwiejszy do strawienia.
 
Składniki:
  • pół szklanki jogurtu naturalnego
  • pół szklanki ugotowanego na parze brokuła
  • 1 szklanka niesłodzonego mleka migdałowego
  • pół awokado
  • 1 banan
 
Wszystkie składniki ze sobą zblendować. 
 
 
Koktajl odchudzający z jabłkiem i cynamonem
Jabłka są świetnym źródłem przeciwutleniaczy, witaminy C i błonnika. Warto zaznaczyć,  żeby przed dodaniem jabłek do koktajlu nie obierać ich ze skórki, bo zawiera ona dużo cennych składników odżywczych.
 
Składniki:
  • 1 jabłko
  • 1 banan
  • pół szklanki wody
  • pół szklanki niesłodzonego mleka migdałowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
 
Wszystkie składniki ze sobą zblendować. 
 
 
Koktajl z kawą, bananami i mlekiem kokosowym
Kofeina, która jest zawarta w kawie przyśpiesza metabolizm. Warto zatem dodawać ostudzoną mocną kawę (np. espresso)  do koktajlu. Jeśli nie mamy w domu ekspresu do kawy wystarczy zaparzyć płaską łyżeczkę kawy we wrzątku, ostudzić i dodać do smoothie.
 
Składniki:
  • 1 banan
  • pół szklanki chłodnej kawy
  • pół szklanki mleka kokosowego
  • pół szklanki wody
  • kilka kostek lodu
Wszystkie składniki ze sobą zblendować. 
 
 
Przygotowując zdrowe koktajle pamiętaj, aby przechowywać je jak najkrócej, a najlepiej spożyć je od razu po przygotowaniu. Dzięki temu więcej składników odżywczych dostanie się do Twojego organizmu. Jeśli jednak przygotowujesz koktajle wcześniej i chcesz je zabrać ze sobą np. do pracy, staraj się przechowywać je w ciemnym pojemniku, do którego nie ma dostępu tlenu i światła. Wówczas procesy utleniania składników zawartych w koktajlu będą przebiegały mniej skutecznie, a tym samym przekąska dłużej pozostanie świeża. Smacznego i na zdrowie!